PRESSE BÅDMAGASINET Sejlerlejr på Tunø fik Danboat prisen 2019

I 1981 fik Knud, en god sejler fra Aarhus Sejlklub, en ide. Han samlede klubbens unge på Tunø, øen mellem Jylland østkyst og Samsø. Kæmpe succes. Året efter blev lejren gentaget og i 2019 var det altså 38. gang, stadig med Knud som frivillig voksenhjælper i uge 31 – den sidste uge i skolernes sommerferie.

I dag er alle optimister og juniorsejlere fra sejlklubberne i Århus, Egå, Kaløvig, Solbjerg og alle andre klubber under Dansk Sejlklub, inviteret til at deltage i sommerens sjoveste, mest spændende og lærerige sejlerlejr. På lejren tilbydes de unge tursejlads, kapsejlads, skattejagt, tovklatring, badning, fodbold og en masse nye sejlerkammerater.

I sommers var brancheforeningens formand Jens Quorning ude at sejle og blæst inde i Tunø Havn, sommervejret var den dag bare trist. Fra sin kahyt kunne formanden konstatere, at vejret ikke lagde nogen dæmper på de unge. Det stod klart for Jens Quorning, at initiativet burde have hæderen, som Tempo Huset og Danboat står bag, og derfor var lejren med i det absolutte topfelt, da de enkelte kandidater blev gennemgået.

At deltage i Tunølejren er meget eftertragtet, både sejlere, søskende og deres forældre. Tunølejren er en blanding af sjov, sejlads, kammeratskab og hygge. Max. 200 deltagere, altså både voksne og børn er der plads til. At deltage i Tunølejren plejer at være meget eftertragtet af både sejlere, søskende og forældre – nærmest vanedækkende.

Lejren henvender sig til både nye og erfarne sejlere. Det handler om at blive bedre til at sejle, og få en masse kammerater. Det drejer sig simpelthen om at bruge en uge af sommerferien på at være sammen og have det sjovt med at prøve en masse spændende ting til søs, som der ikke er mulighed for i hverdagen hjemme i klubben.

Sejlerne bliver opdelt i grupper, der er sammensat af sejlere der nogenlunde har samme sejlerfaring og – niveau. Optimistsejlerne er i flertal, men der kommer også mange Zoom, Laser, 29’ere, Feva’er, 405’ere og Europajoller på vandet. Tunølejren er baseret på, at der er forældre med, eller at der er skabt aftaler med andre forældre om en ’plejeordning’.

Sejlerens ikke-sejlende søskende, er også velkommen til at deltage. Da Tunølejren er en ’vi-hjælper-alle-til-lejr’, forpligter alle sig til at deltage i de praktiske opgaver der er forbundet med at afvikle lejren. Det drejer sig om hjælp i køkkenteltet, i slæbestedet, på vandet og i forbindelse med afviklingen af de sjove aktiviteter på land. Det sidste er en vigtig tradition på lejren.

Det var på alle de frivilliges vegne at Jakob Gadegaard Bendixen modtog Danboat prisen, ”Det er en vigtig hæder, jeg modtager på Tunø lejrens vegne” sagde Jakob i takketale.